app-store
gadget-header-icon1
cercetator la microscop cu molecula
Ce este acidul alfa-lipoic si care sunt beneficiile acestuia?
5 aprilie 2022
promedis phram premiul club antreprenor
Promedis Pharm a primit “Premiul pentru excelență în distribuție farmaceutică și pentru prevenția afecțiunilor articulare”
11 iunie 2022

Acidul nervonic si beneficiile acestuia pentru organism

Ce este acidul nervonic?

Acidul nervonic (NA) este un acid gras mononesaturat cu lanț lung care a fost extras inițial din creierul de rechin și a cărui structură chimică a fost descoperită cu mai mult de un secol în urma; este cunoscut și sub numele de acid din ulei de rechin sau acid selacoleic. S-a descoperit că creierul de rechin este capabil să se vindece singur într-o perioadă scurtă de timp după ce a fost grav lezat, ceea ce sugerează că NA are un impact unic în încurajarea reparării și regenerării fibrelor nervoase din regiunile cerebrale afectate.
Este cunoscut și sub numele de acid selacholeic sau acid cis-15-tetracosenoic. Colina, acidul fosforic, sfingosina și acidul gras alcătuiesc această substanță. Este deosebit de răspândit în materia albă a creierului animalelor și în țesuturile nervoase periferice. Este un membru esențial al familiei de acizi grași cerebroside din familia glicofingolipidelor și este o componentă crucială a mușchilor, a sistemului nervos central și a nervilor periferici.
Somonul regal, semințele de in, semințele de muștar galben, semințele de susan și nucile de macadamia sunt considerate ca fiind surse bune de acid nervonic.

Beneficiile acidului nervonic pentru organism

Acest acid ajută la menținerea sănătății creierului și inhibă demielinizarea. Studiile au demonstrat o relatie intre reducerea riscului de obezitate și acidul nervonic. Acesta poate ajuta în cazul bolilor de demielinizare, inclusiv adrenoleucodistrofia și scleroza multiplă, care sunt cauzate de lipsa acidului nervonic în sfingolipide.
Acidul nervonic este esențial pentru dezvoltarea și mentinerea sanatatii creierului, precum și pentru biosinteza și celulelor nervoase. Acidul nervonic este o componentă naturală a laptelui matern care ajută la dezvoltarea sistemului neurologic la sugari.
Studiile au evidentiat ca nivelurile reduse de acid nervonic au fost legate de un risc mai mare de apariție a tulburărilor psihotice la oameni iar suplimentarea cu NA este un tratament eficient dovedit pentru simptomele mai multor boli neurologice, inclusiv tulburările demielinizante. Într-un mod dependent de doză, Acidul nervonic poate acționa, de asemenea, ca un inhibitor necompetitiv al transcriptazei inverse a virusului imunodeficienței umane de tip 1 (HIV-1 RT).
La șoareci, creșterea NA din alimentație îmbunătățește metabolismul energetic, sugerând că ar putea fi o metodă utilă pentru tratarea obezității și a problemelor legate de obezitate.

alimente sursa de acid nervonic

Sursele de acid nervonic

Plantele sunt singurele surse sustenabile de acid nervonic.
Semințele uscate de acer truncatum (arțar purpuriu) au 46,6 % ulei, acizii grași cheie fiind acidul linoleic, acidul oleic și acidul erucic, care reprezintă 46,6 %, 33,9 % și, respectiv, 23,8 %. Mai ales, uleiul are o concentrație ridicată de acid nervonic (5,8%) și vitamina E (125,23 mg/100 g), izomerul fiziologic activ. Ca urmare, uleiul de semințe ar putea fi utilizat ca o sursă nouă de acid nervonic natural și vitamina E.
Concentrația de acid nervonic din planta Malania oleifera este declarată a fi excepțional de mare, variind între 40,92% și 50% din conținutul de lipide (de obicei trigliceride). Malania oleifera este endemică în provinciile vestice din Guangxi și în provinciile sud-estice din Yunnan, în sudul Chinei. Pe de altă parte, planta Malania oleifera este o specie pe cale de dispariție la nivel mondial, care figurează pe o listă de plante sălbatice esențiale protejate de stat. Prin urmare, nu există loc pentru extracția de Malania oleifera sălbatică. În unele zone ale plantațiilor, se testează plante de malania oleifera cultivate. Poate că, în viitor, vom avea opțiuni mai bune în materie de acid nervos. Deocamdată, însă, acer truncatum este cea mai bună sursă naturală de acid nervonic.

cutie de Etinerv

Etinerv este unul dintre putinele suplimente alimentare care contine doza maxima de Acid nervonic (100 mg) alaturi de Acid alfa-lipoic (600 mg), de L-acetil-carnitină; , Vitamina B3 (Nicotinamida); Seleniu-L-metionină, Vitamina B6 (clorhidrat de piridoxină) si Vitamina B12 (cianobalamină) este Etinerv.

Mecanismul de acțiune al acidului nervonic

Care este mecanismul de acțiune al acidului nervonic?

Mecanismul specific de acțiune al acidului nervonic este necunoscut în acest moment. Nu au existat multe studii sau studii privind mecanismul său. Cu toate acestea, se crede că acidul nervonic joacă o funcție cheie în formarea mielinei în celulele nervoase. Acidul nervonic este prima și singura substanță „magică” recunoscută de experți din întreaga lume ca fiind capabilă să repare căile cerebrale deteriorate – fibra nervoasă, precum și să favorizeze regenerarea și dezvoltarea celulelor nervoase.

Beneficiile pentru sănătate ale acidului nervonic

Există tot mai multe dovezi că suplimentarea acidului nervos din alimentație este benefică pentru nou-născuți și sugari în primele etape de dezvoltare a creierului. S-a demonstrat că acidul nervonic ajută în cazul tremurăturilor legate de boala Parkinson și al amorțelii legate de scleroza multiplă. De asemenea, poate fi util în tratamentul schizofreniei și în reducerea simptomelor timpurii ale bolii Alzheimer.

Acidul nervonic și bunăstarea mentală

Acidul nervonic este o componentă cheie a fibrelor nervoase și a celulelor nervoase din creier. Lipsa acidului nervonic provoacă o varietate de boli ale creierului, inclusiv sechele de apoplexie, demență senilă, paralizie cerebrală, atrofie cerebrală, pierderi de memorie, insomnie, amnezie și altele. În plus, acidul nervonic nu este produs în mod natural și trebuie suplimentat cu alimente naturale sau suplimente alimentare.

Acidul nervonic și boala Alzheimer

Prevenirea demenței (boala Alzheimer) și a atrofiei cerebrale este o problemă de actualitate în întreaga lume. Acidul nervonic a contribuit acum la această soluție. Acidul neronic poate traversa bariera hemato-encefalică și poate merge direct la părțile deteriorate ale fibrelor nervoase și ale celulelor nervoase, protejând regenerarea tecii, dizolvând eficient canalul de necroză tisulară, reparând fibrele nervoase răsucite și rupte, îmbunătățind alimentația nutritivă a fibrelor nervoase și ajutând persoanele în vârstă să își îmbunătățească memoria, să prevină și să trateze demența senilă.

doctor neurolog in fata unui monitor

Acidul nervonic și colesterolul bun HDL

S-a demonstrat că acidul nervonic controlează eficient lipidele din sânge, scade colesterolul periculos și crește colesterolul bun. S-a dovedit că acidul nervonic reduce riscul de boli cardiovasculare și de boli de inimă.
Iată o listă a potențialelor avantaje ale acidului nervonic:
-anti-îmbătrânire
– efect antiimbatranire
-îmbunătățește apărarea imunitară

Cercetări recente indică faptul că acidul nervonic este eficient în tratamentul crizelor de epilepsiei.

Efectele adverse ale acidului nervonic

In urma studiilor clinice acidul nervonic este considerat a fi sigur, fără efecte secundare majore observate până în prezent. Nu se recomandă, totuși, supradozarea într-o perioadă scurtă de timp.

Dozajul acidului nervonic

Deoarece acidul neronic este foarte insolubil în apă, acesta este adminstrat în mod obișnuit sub formă de capsule. În general, se iau două capsule pe cale orală de două ori pe zi, una dimineața și cealaltă seara. Se recomandă administrarea acidului nervonic pur în doze cuprinse între 200 mg și 300 mg pe zi

Sursa foto: canva.com

Studii clinice:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Nervonic_acid#section=Top

https://en.wikipedia.org/wiki/Nervonic_acid

http://www.hmdb.ca/metabolites/HMDB0002368http://herbnutritionals.com/herbal-extracts/nervonic-acid

Acer truncatum extract nervonic acid