cercetator la microscop cu molecula

Ce este acidul alfa-lipoic si care sunt beneficiile acestuia?

Acidul alfa-lipoic este un cofactor esential pentru celulele organismului uman.
Acidul lipoic este un tip de acid gras cu efect antioxidant care se gaseste in produsele alimentare cum ar fi in carnea rosie si organe (ficat si inima) precum si in diverse legume, cum ar fi cartofii, broccoli si spanacul.
Suplimentarea cu acid alfa-lipoic s-a dovedit a fi eficienta impotriva patologiei diabetice, in special a neuropatiei diabetice, precum si a unei varietati de alte tulburari pro-oxidante.

In cazul acidului lipoic, forma R este forma activa din punct de vedere fiziologic. Acidul lipoic sintetic (cunoscut si sub numele de acid alfa-lipoic) este un amestec al formelor R si S (racemic) de acid lipoic.
Existenta puntii de sulfura, care functioneaza ca un acceptor de electroni, confera acidului lipoic efectele sale antioxidante.
In imaginea de mai jos sunt cele doua forme de acid lipoic gasite in natura. Prin procese redox, aceste doua forme pot fi usor interconvertite.

molecula acid alfa-lipoic

Sursa imagine: https://www.researchgate.net/figure/Chemical-structure-of-lipoic-acid-LA-and-dihydrolipoic-acid-DHLA-Indicates-a_fig1_321755087

Indicatii de utilizare

Care este rolul acidului alfa-lipoic in organism?

Acidul alfa-lipoic este un acid organic cu puternice proprietati antioxidante atat direct, cat si indirect.
Acidului Alfa-Lipoic i se atribuie urmatoarele functii:

  • Actiuni antioxidante directe care sunt benefice atat in faza apoasa (citoplasmatica), cat si in faza lipidica (propriu-zisa a membranelor celulare). Datorita acestei proprietati, acidul alfa-lipoic apara organismul atat de radicalii liberi intracelulari, cat si de cei extracelulari, atat sub forma chimica, cat si biologica.Alti antioxidanti, cum ar fi vitamina C, vitamina E, coenzima Q10 si glutationul, sunt regenerati prin actiuni antioxidante indirecte.
  • Actiuni de chelatare impotriva metalelor grele, inclusiv a mercurului si a plumbului;
  • Activitati metabolice care sunt deosebit de utile pentru imbunatatirea metabolismului oxidativ al zaharului.

Datorita proprietatilor biologice enumerate mai sus, acidul alfa-lipoic este utilizat in principal ca antioxidant.
Acidul alfa-lipoic s-a dovedit a fi util in tratamentul diabetului si al consecintelor acestuia (cum ar fi neuropatia diabetica), al dislipidemiei, al aterosclerozei, al tulburarilor neurodegenerative si al leziunilor ischemice.
Expertii analizeaza, de asemenea, potentialul biologic in sport, care ar putea ajuta la evitarea leziunilor musculo-tendinoase cauzate de speciile reactive de oxigen produse in cantitati uriase in timpul antrenamentelor riguroase.

Eficacitate si proprietati

Ce avantaje s-a demonstrat ca are acidul alfa-lipoic conform studiilor?

Actiunea biologica a acidului alfa-lipoic, in special ca antioxidant, este sustinuta de studiile publicate in prezent in literatura de specialitate.
O evaluare amanuntita a literaturii de specialitate, care se concentreaza in principal pe modele experimentale, releva unele promisiuni substantiale asa cum vom prezenta mai jos.

Acidul alfa-lipoic in functia cardiovasculara

Capacitatea acidului alfa-lipoic de a suprima oxidarea colesterolului LDL este considerata a fi motivul fundamental al efectului sau protector intrigant asupra functiei cardiovasculare.
De fapt, unul dintre cei mai bine cunoscuti factori de risc pentru bolile aterosclerotice, mai exact pentru dezvoltarea temutei placi de aterom, este oxidarea micilor particule LDL.

testare glicemie diabet

Acidul alfa-lipoic in gerontologie

Acidul Alfa-Lipoic este considerat de numerosi ani unul dintre cele mai eficiente tratamente anti-imbatranire.
Functiile anti-imbatranire ale Acidului Alfa-Lipoic sunt:
antioxidanta care ajuta la mentinerea integritatii functionale si structurale a tesuturilor si organelor, inclusiv a ficatului;
metabolica, utila in prevenirea aparitiei complexelor de glicozilare avansata si imbunatatirea metabolismului glucozei (factori ai imbatranirii).

Diabetul si acidul alfa-lipoic

In ciuda efectelor sale sensibile la hipoglicemie, acidul alfa-lipoic este eficient in tratamentul patologiei diabetice, in special al neuropatiei diabetice.
In realitate, mai multe investigatii stiintifice au aratat ca utilizarea acidului alfa-lipoic timp de cateva saptamani poate contribui la reducerea mai multor simptome comune ale neuropatiei, cum ar fi parestezia, disconfortul si senzatia de arsura la nivelul extremitatilor.
Impactul ameliorativ asupra vasculaturii nervoase pare sa fie in centrul acestei activitati.

Sportul si acidul alfa-lipoic

Utilizarea acidului alfa-lipoic in cazul sportivilor ar fi justificata in primul rand datorita efectului sau mioprotector impotriva radicalilor liberi din oxigen.
Unele cercetari, in mare parte experimentale, au aratat ca acidul alfa-lipoic, atunci cand este combinat cu alti antioxidanti, are capacitatea de a:
preintampina reducerea activitatii glutation-transferazei induse de exercitiile fizice intense;
protejeaza muschii impotriva leziunilor oxidative;
previne peroxidarea lipidelor membranare.

Dozare si utilizare

Acidul alfa-lipoic – Cum se utilizeaza

Dozele de acid alfa-lipoic cel mai des prescrise sunt de 300-600 mg pe zi, timp de cel putin trei saptamani.
Atunci cand simptomele sunt acute, doza recomandata este de 600 mg/zi; cu toate acestea, 300 mg/zi este cantitatea recomandata in faza de intretinere.
Unul dintre cele mai bune suplimente alimentare care contine doza maxima de Acid alfa-lipoic (600 mg) alaturi de L-acetil-carnitină; Acid nervonic, Vitamina B3 (Nicotinamida); Seleniu-L-metionină, Vitamina B6 (clorhidrat de piridoxină) si Vitamina B12 (cianobalamină) este Etinerv.

Etinerv
Proprietatile chimice ale Acidului Alfa-Lipoic permit o absorbtie intestinala eficienta la nivelul intestinului subtire, precum si o biodistributie excelenta la nivelul sistemului nervos central si capacitatea de a trece bariera hemato-encefalica.

Efecte Adverse

Utilizarea acidului alfa-lipoic la nivelurile indicate este de obicei bine tolerata si lipsita de efecte secundare semnificative din punct de vedere clinic.
Desi efectele unui exces de acid alfa-lipoic nu sunt pe deplin intelese, in literatura de specialitate exista unele dovezi despre hipoglicemia indusa si foarte rar despre raspunsuri alergice cutanate.

Studii clinice:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723188/

https://www.hindawi.com/journals/omcl/2019/3276958/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221010921

https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1758-5996-6-80

https://link.springer.com/article/10.1007/BF00400603

Autor: Alex M.

Sursa imagini: canva.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X
Add to cart